Философията на Бюджет 2022 е, че той като цяло е инвестиционен.

...
Философията на Бюджет 2022 е, че той като цяло е инвестиционен.
Коментари Харесай

Акценти за 10–16 февруари от Banker Weekly

" Философията на Бюджет 2022 е, че той като цяло е капиталов. Ако ние не влагаме в хора, в инфраструктура и не подобряваме институциите и обществената среда, тъй че те да не губят времето на жителите и на бизнеса, няма по какъв начин да чакаме висок стопански напредък и, надлежно, по-високи приходи. Ниските заплати и ниските приходи би трябвало да останат в предишното. Няма по какъв начин конкурентното ни преимущество да е това, че сме небогати и с ниски приходи! " Това заяви финансовият министър Асен Василев от трибуната на Народното събрание първоначално на дебатите преди гласуването на Бюджет 2022 на първо четене.

Може да имате чисто кредитно досие, добра заплата и надеждно поръчителство, само че в случай че предприятието, в което работите, е било затваряно и краткотрайно сте били с понижени доходи или без такива, то шансът ви да вземете ипотечен заем внезапно пада. Дори в случай че сте подготвени да осигурите над 20% съучастничество, в случай, че банките сега изискват не повече от 15 на 100. Имотът, на който сте  " хвърлили око ", може да е в извънредно перспективен регион от позиция на повишаване, само че шансът да получите отвод за заем е съвсем сигурен.

В упоритостите си за повсеместен ремонт на държавната машина новите ръководещи взеха да стъпват изкривено. Такъв е казусът с обещаните и към този момент подхванати дейности за огромната съдържателна и структурна промяна на администрацията. Една от тези радикални промени би трябвало да докара до основаването на мастодонт, чието битие към този момент наподобява ненормално. Става дума за бъдещата Държавна организация по вписванията, която ще е на послушание на Министерския съвет.

Още с първите стъпки на новото държавно управление във властта и изключително след свикването на КСНС поради Северна Македония в общественото пространство плъзна мълвата за новия политически план към президента Румен Радев. А когато Корнелия Нинова резервира лидерския си пост в Българска социалистическа партия, злите езици уточниха, че този политически план ще е ляв. Какви бяха причините на влъхвите, бабували на този нов ляв политически план? Президентът бил отчаян от " отрочето " си Кирил Петков – не слушал какво му се приказва, не се съобразявал с ментора си, желал да се еманципира, правел прибързани неща в ущърб на националните ползи. 

Атаки на няколко фронта против държавното управление! Това е усещането от развоя на последните кавги в обществено-политическата ни действителност. Войната, която основният прокурор Иван Гешев поведе против изпълнителната власт, демонстративната оставка на ментора му Сотир Цацаров, ревовете на някогашните ръководещи в Европейския парламент - това са си ясни знаци за добре умислен и пуснат за осъществяване сюжет за дестабилизиране на ръководството. Който, комбиниран с все по-конкретната физиономия на парламентарната опозиционна коалиция ГЕРБ - Движение за права и свободи - " Възраждане ", в действителност взе да придобива огромни размери.

Началото на всяко новоизлъчено държавно управление непроменяемо минава под знака на метафората за „ стоте дни толеранс ”. Така става и с съдружния кабинет на Кирил Петков. При връчването на мандата президентът Румен Радев акцентира: „ Ако новото държавно управление и ръководещата коалиция не реализиран решителни и оздравителни промени в прокуратурата и ръководството още в първите 100 дни, няма по какъв начин „ Продължаваме промяната “ да завоюва борбата за бъдещето на България ”.

За нов тип опити за измами по телефона предизвестяват от Националната полиция. Става въпрос за случаи, при които измамници се показват за банкови чиновници и карат хората да конфигурират в телефоните си дирижирани приложения за далечен достъп. По този метод нарушителите могат да влязат в приложенията за онлайн банкиране и да източат сметките на излъганите.



Това, че дефицитът в Бюджет 2022 е прекомерно огромен, е мощно пресилено. Ако махнем коронавирус съставката, той остава 2,5%. Но даже и да беше доста огромен, ние го залагаме единствено при финансово бюджетиране. Трябва финансово да се поддържа бизнеса. През 2020 година пари бяха дадени на хората, с цел да ги харчат, а не на бизнеса, с цел да резервира равнищата на произвеждане. По същите аргументи в този момент в Европа и по света инфлацията ще е в по-високи от естествените равнища – отпечатаните пари бяха насочване към потреблението, а не към добавената стойност в производството. Председателят на Бюджетната комисия в Народно събрание Любомир Каримански пред БАНКЕРЪ.



Факт е, че Европа е газово подвластна от Русия. Наскоро в Москва мой сътрудник посланик ми зададе забавен въпрос. Попита: „ Къде ни изпратихте? Ние към този момент нямаме действителен съдружник в лицето на Европа и ни пращате да работим с Китай, Иран, Индия “. Затова споделям, че е време за дейни договаряния с съветския президент. Хиляда % съм уверен, че по този път никой няма да премине съдбовната граница и ще има съгласие. Дипломатът Александър Димитров пред БАНКЕРЪ.

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР